top of page

Hvorfor er mødekulturen så dårlig i Danmark?

meeting.png

Det er let at svare på, det er den fordi ingen gør noget for at forbedre den. Så det rigtige spørgsmål er måske snare, hvorfor organisationer og virksomheder accepterer den dårlige mødekultur?

Det er et interessant spørgsmål, som jeg vil prøve at finde svaret på.

Få nogle få år siden underviste jeg en række topledere i en af Danmarks størst virksomheder (+ 3.000 ansatte) med deltagelse af 20 ledere/chefer fra øverste hylde incl. Bestyrelsesformanden. Inden vi kom rigtigt i gang, ville bestyrelsesformanden godt lige konkludere på mødekulturen i firmaet og det gjorde han ved at sige følgende: ”Vores eksterne møder er rimelige, og vores interne møder er under al kritik”. Der var ikke nogen kommentarer til hans statement.

STEP nr. 1 – Erkend tingenes tilstand

Når man skal ændre sin mødekultur, er man nødt til at erkende tingenes tilstand – ubehageligt eller ej - for gør man ikke det, så sker der ikke radikale ændringer. Alt er efter kort tid som det plejer.  

Jeg har undervist masser af enheder i ”Effektive møder og dygtig mødeledelse” – AMATØR eller PROFESSIONEL, og der er skabt kæmpe resultater, hvor møderne og udbyttet er løftet til højder de ikke troede var mulige.

Det er altid en fornøjelse af se, at mødelederen har udarbejdet en kvalitetsagenda som kommer ud i god tid, og som stiller krav om forberedelse, både generelt og individuelt gennem målrettede hjemmeopgaver til mødedeltagerne. At alt som afslutning på mødet er aftalt og

forventningsafstemt – HVAD gør vi nu? HVEM gør det? Og ikke mindst HVORNÅR? Det giver bare langt bedre møder, med meget større outcome og i øvrigt på kortere tid. Så langt så godt.

At de laver et tiltag som oven stående i marketingafdelingen for at forbedre deres møder, ændre bare ikke mødekulturen i firmaet, det påvirker kvalitet af møderne i marketingafdelingen og dem de arbejder sammen med. De får meget mere ud af tiden og ikke mindst bedre resultater.

 

STEP nr. 2 – Tingene skal komme oppefra

Skal mødekulturen ændres skal det komme fra toppen af – ellers glem det. TOPledelsen skal gå forrest og sætte retningen og vise vejen – ellers ender det med et ”luft slag”. Ellers som de siger hos en af mine kunder indenfor rengøringsbranchen ”trapperne skal vaskes oppefra”.

Det er her hunden ligger begravet.

Cheferne sidder i møder fra tidligt til sent og ved godt at den er helt gal. Når de ikke for længst har gjort noget ved det – det er min tese – skyldes det at de for det første ikke ved, hvad de skal gøre og hvordan, dernæst at de ikke har tiden og energien til at løfte opgaven – og så bliver resultatet at man lader stå til. Eller lader sig føre ned at strømmen – som de døde fisk.

 

STEP nr. 3 - Manglende handling har også konsekvenser

Det er altid godt at tænke over konsekvensen af ens manglende beslutninger – og her er det værd at huske på, at ved ikke at gøre noget – koster det kassen, fordi ressourcerne alligevel spildes alle steder i organisationen på dårlige møder med ringe outcome. Denne form for tankegang vil altid fremme beslutningsprocessen. Ved at vente – betaler du samtidig for at vente. Tabene stopper først, når nye tiltag begynder at virke.

Udover at investere en masse timer i møder som giver for lille outcome – tid er som bekendt penge – så, betyder det også, at beslutningsprocesserne bliver for lange, muligvis koster det ikke på konkurrencekraften, da det med stor sandsynlighed er lige så dårligt hos de nærmeste konkurrenter.

STEP nr. 4 – Vi opfordrer til handling

Hvis du er enig i at der er plads til forbedring i jeres mødekultur, er next step at gøre noget ved det, og det kan lettest gøres ved at ringe til mig på 6122 0915 eller skrive på jd@nyevisioner.dk og aftale et møde.

Så vil jeg fortælle dig om dine muligheder for at ændre din mødekultur, hvad der skal til og hvad der kræves. Udover at I vil spare en masse tid, få meget mere speed på jeres processer og ny energi i organisationen, vil det øge jeres konkurrencekraft og I vil få meget mere tilfreds medarbejdere – for hvem syntes det er skidesjovt, at bruge det meste af dagen på dårlige møder, som ikke fører til noget – jeg kender i hvert fald ingen.

Jeg kan love dig en ting – uanset om du hyrer mig ind eller ej – du vil opleve et effektivt og professionelt møde.

16-jensdahlsgaard.jpg

Jens Dahlsgaard

Mobil 61220915

jd@nyevisioner.dk

bottom of page